Sunday, 23 November 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



30. Which one of the following was not a humanistic psychologist: (A) Eric Frowm (B) Rollo May (C) Carl Rogers (D) Adler

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



29. Which of the following is a projective technique of personality measurement: (A) Questionnaire (B) Rating Scale (C) Rorschach Ink Blot (D) Interview

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



28. Individuals with _____________ intellectual ability are highly vulnerable to the attack of self-destructive intelligence syndrome. (A) Very high (B) Moderate (C) low (D) Very low

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



27. The distribution is platykurtic in nature when the value of kurtosis is: (A) greater than 0.263 (B) greater than 0.253 (C) greater than 0.243 (D) greater than 0.233

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



26. Standard Error of mean refers to: (A) Error in the computation of mean (B) Error in making use of the appropriate formula for the computation of mean (C) The difference between sample mean and population mean (D) The difference between the values of mean and standard deviation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



25. The statistic variance referes to the: (A) Square of Standard Deviation (B) Square root of Standard Deviation (C) Difference between standard deviation and average deviation (D) difference between mean and a score

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



24. The distribution is mesokertic in nature when the value of kurtosis is equal to: (A) 0.236 (B) 0.363 (C) 0.263 (D) 0.326

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



23. The primary purpose of fundamental research is to: (A) solve an immediate problem (B) extend the existing body of knowledge (C) study the problem of the past (D) solve a problem for providing information for decision making

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



22. Which one of the following is not correct: (A) The simplest measures of dispersion is Range (B) Semi-inter quartile range is Standard Deviation (C) Algebraic signs (+ or —) are totally ignored in Mean Deviation (D) One half the scale between Q3 and Q1 is Quartile Deviation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



21. The type of error involving the acceptance of the null hypothesis when it is false is known as (A) Type I error (B) Type II error (C) Type III error (D) Type IV error

UGC NET question

30. Which one of the following was not a humanistic psychologist: (A) Eric Frowm (B) Rollo May (C) Carl Rogers (D) Adler

UGC NET question

29. Which of the following is a projective technique of personality measurement: (A) Questionnaire (B) Rating Scale (C) Rorschach Ink Blot (D) Interview

UGC NET question

28. Individuals with _____________ intellectual ability are highly vulnerable to the attack of self-destructive intelligence syndrome. (A) Very high (B) Moderate (C) low (D) Very low

UGC NET question

27. The distribution is platykurtic in nature when the value of kurtosis is: (A) greater than 0.263 (B) greater than 0.253 (C) greater than 0.243 (D) greater than 0.233

UGC NET question

26. Standard Error of mean refers to: (A) Error in the computation of mean (B) Error in making use of the appropriate formula for the computation of mean (C) The difference between sample mean and population mean (D) The difference between the values of mean and standard deviation

UGC NET question

25. The statistic variance referes to the: (A) Square of Standard Deviation (B) Square root of Standard Deviation (C) Difference between standard deviation and average deviation (D) difference between mean and a score

UGC NET question

24. The distribution is mesokertic in nature when the value of kurtosis is equal to: (A) 0.236 (B) 0.363 (C) 0.263 (D) 0.326

UGC NET question

23. The primary purpose of fundamental research is to: (A) solve an immediate problem (B) extend the existing body of knowledge (C) study the problem of the past (D) solve a problem for providing information for decision making

UGC NET question

22. Which one of the following is not correct: (A) The simplest measures of dispersion is Range (B) Semi-inter quartile range is Standard Deviation (C) Algebraic signs (+ or —) are totally ignored in Mean Deviation (D) One half the scale between Q3 and Q1 is Quartile Deviation

UGC NET question

21. The type of error involving the acceptance of the null hypothesis when it is false is known as (A) Type I error (B) Type II error (C) Type III error (D) Type IV error

Wednesday, 12 November 2014

UGC NET question

UGC NET OUT 09 EDUCATION (UR) -----62.86 ----58.86 09 EDUCATION OBC -----60.00 ----52.57 09 EDUCATION SC-------- 55.43 ----50.29 09 EDUCATION ST --------53.71 ----49.71 09 EDUCATION PWD -----56.00 ----49.71

Friday, 19 September 2014

UGC NET question

(june 06) 20. The value of a t-ratio computed to ascertain the significance of difference between two means was found to be significant at 0.05 level of significance. It means that: (A) the researcher may have 95% confidence on his result (B) the researcher may have 5% confidence on his result (C) the researcher may have 50% confidence on his result (D) the researcher may have 0.05% confidence on his result

UGC NET question

(june 06) 19. Which of the following is affected when a constant is added to every score in the distribution? (A) Mean (B) Median (C) Mode (D) All above

UGC NET question

(june 06) 18. The systematic random sample is selected: (A) When the population is divided into homogeneous categories (B) When the subjects are selected intentionally (C) When the sample is drawn out of a properly recorded population (D) When the subjects are chosen from intact groups

UGC NET question

(june 06) 17. Attribute variable is a category of: (A) Independent Variable (B) Dependent Variable (C) Confounding Variable (D) Extraneous Variable

UGC NET question

(june 06) 16. Which of the following is not the characteristics of the Probability Sampling: (A) Every individual has the equal opportunity of being selected (B) It provides a representative sample (C) It’s data are used for inferential purpose (D) It may be selected by identifying some subjects purposefully

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 20. The value of a t-ratio computed to ascertain the significance of difference between two means was found to be significant at 0.05 level of significance. It means that: (A) the researcher may have 95% confidence on his result (B) the researcher may have 5% confidence on his result (C) the researcher may have 50% confidence on his result (D) the researcher may have 0.05% confidence on his result

UGC NET question

(june 06) 15. Assertion (A) : In Ex post facto research the researcher does not have control on independent variables. Reason (B) : Manifestation of independent variables have already occured (A) (A) alone is true (B) (B) alone is true (C) Both (A) and (B) are false (D) Both (A) and (B) are true

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 19. Which of the following is affected when a constant is added to every score in the distribution? (A) Mean (B) Median (C) Mode (D) All above

UGC NET question

(june 06) 14. The following is not a research method usually used by an educational psychologist: (A) Introspection (B) Genetic (C) Experimental Method (D) Historical Method

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 18. The systematic random sample is selected: (A) When the population is divided into homogeneous categories (B) When the subjects are selected intentionally (C) When the sample is drawn out of a properly recorded population (D) When the subjects are chosen from intact groups

UGC NET question

(june 06) 13. The Normal Probability Curve has a: (A) mean equal to 1 and standard deviation equal to 0 (B) mean equal to 0 and standard deviation equal to 1 (C) mean equal to 3 and standard deviation equal to 3 (D) mean equal to 1 and standard deviation equal to 1

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 17. Attribute variable is a category of: (A) Independent Variable (B) Dependent Variable (C) Confounding Variable (D) Extraneous Variable

UGC NET question

(june 06) 12. The most powerful tool in the process of modernization of a society is: (A) The progressive schools (B) Enlightened citizenship (C) People’s new ways of living (D) Science and technology based education

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 16. Which of the following is not the characteristics of the Probability Sampling: (A) Every individual has the equal opportunity of being selected (B) It provides a representative sample (C) It’s data are used for inferential purpose (D) It may be selected by identifying some subjects purposefully

UGC NET question

(june 06) 11. What is the real significance of education is democracy? (A) It is the birth-right of human being (B) It helps in political power capturing (C) It provides good workers (D) It makes people to behave freely

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 15. Assertion (A) : In Ex post facto research the researcher does not have control on independent variables. Reason (B) : Manifestation of independent variables have already occured (A) (A) alone is true (B) (B) alone is true (C) Both (A) and (B) are false (D) Both (A) and (B) are true

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 14. The following is not a research method usually used by an educational psychologist: (A) Introspection (B) Genetic (C) Experimental Method (D) Historical Method

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 13. The Normal Probability Curve has a: (A) mean equal to 1 and standard deviation equal to 0 (B) mean equal to 0 and standard deviation equal to 1 (C) mean equal to 3 and standard deviation equal to 3 (D) mean equal to 1 and standard deviation equal to 1

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 12. The most powerful tool in the process of modernization of a society is: (A) The progressive schools (B) Enlightened citizenship (C) People’s new ways of living (D) Science and technology based education

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 06) 11. What is the real significance of education is democracy? (A) It is the birth-right of human being (B) It helps in political power capturing (C) It provides good workers (D) It makes people to behave freely

UGC NET question

2006- JUN ANSWER PAPER 2ND 1. C 2. A 3. C 4. C 5. A 6. C 7. C 8. A 9. C 10. D

Tuesday, 16 September 2014

UGC NET question

10. Sociology of education means: (A) Consideration of education as a social institution (B) Acceptance of social dominance in education (C) A study of educated society (D) To combine education and society while teaching

UGC NET question

9. Social change does not involve: (A) Urbanization (B) Westernization (C) Socialization (D) Modernization

UGC NET question

8. Utility and change are basic principles of the philosophy of: (A) Pragmatism (B) Realism (C) Naturalism (D) Existentialism

UGC NET question

7. The principle of “Education for Good Life” was propounded by: (A) Pragmatism (B) Existentialism (C) Realism (D) Naturalism

UGC NET question

5. The type of knowledge in which Idealism believes is: (A) a priori (B) posteriori (C) experiential (D) experimental

UGC NET question

4. Match list I with List II .....List-I..................... List-II (a) Republic....................(i) Rousseau (b) Social Contract.............(ii) Plato (c) My experiments with truth...(iii) Vivekanand (d) Gitanjali...................(iv) Gandhi ................................(v) Tagore code a b c d (A) (i) (ii) (iv) (iii) (B) (iii)(ii) (i) (iv) (C) (ii) (i) (iv) (v) (D) (v) (ii) (i) (iii)

UGC NET question

3. Which philosophy is indicated in the following lines: “education finds it’s purpose, it’s process and it’s means wholly within the child life, and the child experience” (A) Idealism (B) Realism (C) Naturalism (D) Pragmalism

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



10. Sociology of education means: (A) Consideration of education as a social institution (B) Acceptance of social dominance in education (C) A study of educated society (D) To combine education and society while teaching

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



9. Social change does not involve: (A) Urbanization (B) Westernization (C) Socialization (D) Modernization

UGC NET question

1. Who said “Man is perfect and education is the manifestation of the perfection already existing in man”. (A) Gandhi (B) Froabal (C) Vivekananda (D) John Dewey

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



8. Utility and change are basic principles of the philosophy of: (A) Pragmatism (B) Realism (C) Naturalism (D) Existentialism

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



7. The principle of “Education for Good Life” was propounded by: (A) Pragmatism (B) Existentialism (C) Realism (D) Naturalism

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



6. The principle of learning by doing was originally propounded by: (A) Rousseau (B) Gandhi (C) Dewey (D) Tagore

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



5. The type of knowledge in which Idealism believes is: (A) a priori (B) posteriori (C) experiential (D) experimental

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



4. Match list I with List II .....List-I..................... List-II (a) Republic....................(i) Rousseau (b) Social Contract.............(ii) Plato (c) My experiments with truth...(iii) Vivekanand (d) Gitanjali...................(iv) Gandhi ................................(v) Tagore code a b c d (A) (i) (ii) (iv) (iii) (B) (iii)(ii) (i) (iv) (C) (ii) (i) (iv) (v) (D) (v) (ii) (i) (iii)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



3. Which philosophy is indicated in the following lines: “education finds it’s purpose, it’s process and it’s means wholly within the child life, and the child experience” (A) Idealism (B) Realism (C) Naturalism (D) Pragmalism

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



2. Which philosophy believes in the five following principles-truth, non-stealing, non violence, no sex life, non attachment. (A) Jainism (B) Buddhism (C) Hinduism (D) Islam

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



1. Who said “Man is perfect and education is the manifestation of the perfection already existing in man”. (A) Gandhi (B) Froabal (C) Vivekananda (D) John Dewey

Saturday, 13 September 2014

UGC NET question

(dec 05)- 50. Human behaviour is explained by behavioural scientists more through: (A) Concepts (B) Constructs (C) Generalised ideas (D) Abstract concepts

UGC NET question

(dec 05)- 49. “Conformity” and “Honesty” are: (A) constructs (B) concepts (C) relative degrees of intelligence (D) human errors

UGC NET question

(dec 05)- 48. A scientific construct is: (A) studied in relation to various other constructs (B) simple generalisation of particular observations (C) formed from concrete concepts (D) higher order concept subsuming a number of concepts

UGC NET question

(dec 05)- 47. Which statement is true? (A) concept and construct are similar (B) constructs mean something more than concepts (C) concepts are simple ideas (D) concepts are formed from constructs

UGC NET question

Questions 46 to 50 : Read the following passage and answer the questions that follow. The terms “concept” and “construct” have similar meanings. Yet there is an important distinction. A concept expresses an abstraction formed by generalization from particulars. “Weight” is a concept : it expreses numerous observations of things that are more or less “heavy” or “light”, “Mass”, “energy”, and “force” are concepts used by physical scientists. They are, of course, much more abstract than concepts such as “weight”, “height”, and “length”. A concept of more interest to readers of this book is “achievement”. It is an abstraction formed from the observation of certain behaviours of children. These behaviours are associated with the mastery or “learning” of school tasks - reading words, doing arithmetic problems, drawing pictures, and so on. The various observed behaviours are put together and expressed in a word-”achievement”. “intelligence”, “aggressiveness”, “conformity”, and “honesty” are all concepts used to express varieties of human behaviour of interest to behavioural scientists. A construct is a concept. It has the added meaning, however, of having been deliberately and consciously invented or adopted for a special scientific purpose. “Intelligence” is a concept, an abstraction from the observation of presumably intelligent and non-intelligent behaviours. But as a scientific construct, “intelligence” means both more and less than it may mean as a concept. It means that scientists consciously and systematically use it in two ways. One, it enters into theoretical schemes and is related in various ways to other constructs. We may say, for example, that school achievement is in part a function of intelligence and motivation. Two, “intelligence” is so defined and specified that it can be observed and measured. We can make observations of the intelligence of children by administering intelligence test to them, or we can ask teachers to tell us the relative degress of intelligence of their pupils. (dec 05)- 46. According to the paragraph “intelligence” is a (A) Concept (B) Construct (C) Concept as well as construct (D) Concept derived from a construct

Wednesday, 10 September 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)


हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 45. Read the following statements: (I) The table value of One Tailed Test is lower than Two Tailed Test irrespective of level of significance. (II) The table value of One Tailed Test is higher than Two Tailed Test irrespective of level of significance. (III) The sum of square value can be negative as well as positive depending upon the value of correction factor. (IV) The sum of square value is always positive irrespective of the value of correction factor. Of the above statements, which one is correct ? (A) Only statement I (B) Both statements I and IV (C) Statements II, III and IV (D) Statements I, II, III and IV

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 44. To study the joint contribution of Intelligence, stress, adjustment and self-confidence to Achievement in science of class X students. The most appropriate statistical technique used for analysing the data related to this objective is: (A) Partial correlation (B) Phi-coefficient correlation (C) Multiple correlation (D) Point-biserial correlation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 43. For a chi-square test 4 x 3 contingency table is formed. What is the degrees of freedom? (A) 12 (B) 9 (C) 6 (D) 7

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 42. Chi-square test can be used when scale of measurement is: (A) Ordinal (B) Interval (C) Nominal (D) Ratio

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 41. “A study of frustration of 18 year old children studying in schools situated in Tsunami affected Area in India”. This research will be (A) Descriptive Research (B) Ex-port facto Research (C) Field Experiment Research (D) Action Research

UGC NET question

(dec 05)- 45. Read the following statements: (I) The table value of One Tailed Test is lower than Two Tailed Test irrespective of level of significance. (II) The table value of One Tailed Test is higher than Two Tailed Test irrespective of level of significance. (III) The sum of square value can be negative as well as positive depending upon the value of correction factor. (IV) The sum of square value is always positive irrespective of the value of correction factor. Of the above statements, which one is correct ? (A) Only statement I (B) Both statements I and IV (C) Statements II, III and IV (D) Statements I, II, III and IV

UGC NET question

(dec 05)- 44. To study the joint contribution of Intelligence, stress, adjustment and self-confidence to Achievement in science of class X students. The most appropriate statistical technique used for analysing the data related to this objective is: (A) Partial correlation (B) Phi-coefficient correlation (C) Multiple correlation (D) Point-biserial correlation

UGC NET question

(dec 05)- 43. For a chi-square test 4 x 3 contingency table is formed. What is the degrees of freedom? (A) 12 (B) 9 (C) 6 (D) 7

UGC NET question

(dec 05)- 42. Chi-square test can be used when scale of measurement is: (A) Ordinal (B) Interval (C) Nominal (D) Ratio

UGC NET question

(dec 05)- 41. “A study of frustration of 18 year old children studying in schools situated in Tsunami affected Area in India”. This research will be (A) Descriptive Research (B) Ex-port facto Research (C) Field Experiment Research (D) Action Research

UGC NET question

dec 05 --- 31. A 32. C 33. A 34. A 35. B 36. A 37. A 38. A 39. D 40. C

Saturday, 6 September 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 38. If the correlation coefficient between two halves of a test is 0.52, then the reliability coefficient for the whole test is (A) 0.68 (B) 0.52 (C) 0.34 (D) 0.72

UGC NET question

(dec 05)- 38. If the correlation coefficient between two halves of a test is 0.52, then the reliability coefficient for the whole test is (A) 0.68 (B) 0.52 (C) 0.34 (D) 0.72

UGC NET question

(dec 05)- 40. Match the following List - I with List - II: list - I ......................List - II (a) Random Sampling ...........(i) The unit of sampling cannot be selected directly (b) Purposive Sampling ........(ii) The population is homogeneous and frame is available (c) Multi-stage Sampling ......(iii) The frame is not available (d) Stratified Proportionate.. (iv) The population is heterogeneous and frame is Sampling available ...............................(v) Population is heterogeneous and geographically wide spread Code: .....(a) (b) (c) (d) (A) (ii) (i) (v) (iii) (B) (i) (ii) (iii) (iv) (C) (ii) (iii) (i) (iv) (D) (v) (iii) (ii) (i)

UGC NET question

(dec 05)- 39. Experimental research in Physical Sciences and Social Sciences differs in respect of: (A) Measurement of variables (B) Control of variables (C) Manipulation of variables (D) All the above

UGC NET question

(dec 05)- 37. Which of the following statement is correct? (A) Degree of freedom is always in whole number (B) Degree of freedom can be negative (C) Degree of freedom can be in fraction (D) Degree of freedom does not depend on sample size

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 40. Match the following List - I with List - II: list - I ......................List - II (a) Random Sampling ...........(i) The unit of sampling cannot be selected directly (b) Purposive Sampling ........(ii) The population is homogeneous and frame is available (c) Multi-stage Sampling ......(iii) The frame is not available (d) Stratified Proportionate.. (iv) The population is heterogeneous and frame is Sampling available ...............................(v) Population is heterogeneous and geographically wide spread Code: .....(a) (b) (c) (d) (A) (ii) (i) (v) (iii) (B) (i) (ii) (iii) (iv) (C) (ii) (iii) (i) (iv) (D) (v) (iii) (ii) (i)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 39. Experimental research in Physical Sciences and Social Sciences differs in respect of: (A) Measurement of variables (B) Control of variables (C) Manipulation of variables (D) All the above

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 37. Which of the following statement is correct? (A) Degree of freedom is always in whole number (B) Degree of freedom can be negative (C) Degree of freedom can be in fraction (D) Degree of freedom does not depend on sample size

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 36. The value of standard deviation is always positive because: (A) deviations are squared (B) its value is universaly accepted to be positive (C) it is the square root of positive number (D) it indicates the difference within the group

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



dec 05)- 35. Identify the correct order in which research process should be followed. (a) Collection of data (b) Identification of a problem (c) Testing the hypothesis (d) Formulating hypothesis (e) Drawing conclusions

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 34. Which of the following statement is correct? (A) One tailed test is used for testing directional hypothesis (B) One tailed test is used for testing null hypothesis (C) Two tailed test is used for testing alternate hypothesis (D) Two tailed test is not used for testing null hypothesis

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 33. t - test is useful when: (A) means of two groups are to be compared (B) relationship between two variables is to be determined (C) the distribution is not normal (D) the scale of measurement is ordinal

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 32. The role of education with reference to culture is: (A) preservation (B) promotion (C) both preservation and promotion (D) modernisation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 31. Match the following: List - I.................... List - II (a) Social Stratification ..(i) education (b) Social Mobility ........(ii) modernisation (c) Social Change ..........(iii) caste (d) Social equity ..........(iv) reservation (v) religion Code :(a) (b) (c) (d) (A) (iii) (i) (ii) (iv) (B) (i) (ii) (iii) (iv) (C) (ii) (iii) (iv) (i) (D) (iv) (ii) (i) (v)

UGC NET question

(dec 05)- 36. The value of standard deviation is always positive because: (A) deviations are squared (B) its value is universaly accepted to be positive (C) it is the square root of positive number (D) it indicates the difference within the group

UGC NET question

dec 05)- 35. Identify the correct order in which research process should be followed. (a) Collection of data (b) Identification of a problem (c) Testing the hypothesis (d) Formulating hypothesis (e) Drawing conclusions (A) (b), (a), (d), (c), (e) (B) (b), (d), (a), (c), (e) (C) (e), (a), (b), (d), (c) (D) (e), (a), (b), (c), (d)

UGC NET question

(dec 05)- 34. Which of the following statement is correct? (A) One tailed test is used for testing directional hypothesis (B) One tailed test is used for testing null hypothesis (C) Two tailed test is used for testing alternate hypothesis (D) Two tailed test is not used for testing null hypothesis

UGC NET question

(dec 05)- 33. t - test is useful when: (A) means of two groups are to be compared (B) relationship between two variables is to be determined (C) the distribution is not normal (D) the scale of measurement is ordinal

UGC NET question

(dec 05)- 32. The role of education with reference to culture is: (A) preservation (B) promotion (C) both preservation and promotion (D) modernisation

UGC NET question

(dec 05)- 31. Match the following: List - I.................... List - II (a) Social Stratification ..(i) education (b) Social Mobility ........(ii) modernisation (c) Social Change ..........(iii) caste (d) Social equity ..........(iv) reservation (v) religion Code :(a) (b) (c) (d) (A) (iii) (i) (ii) (iv) (B) (i) (ii) (iii) (iv) (C) (ii) (iii) (iv) (i) (D) (iv) (ii) (i) (v)

Wednesday, 27 August 2014

UGC NET question

koi feedback suggestion ho to wo question waha post kare

UGC NET question

plz , answers match karke apne marks yaha post kare ....

UGC NET question

UGC NET - June-2014 ANSWER KEYS (PAPER - I) Q-W X Y Z 01 D A C A 02 D C A D 03 D C B B 04 C A D C 05 C B A A 06 D C C B 07 A D A C 08 C D C B 09 C A C C 10 A C A A 11 C C D C 12 A D B C 13 A C C D 14 C B A B 15 C D B C 16 C C C B 17 B A B C 18 C D C D 19 D C A C 20 D A C A 21 A B C D 22 C C D B 23 A A B D 24 D C C A 25 C A B C 26 B B C C 27 D C D D 28 C A A D 29 B D A D 30 D B D D 31 C C B A 32 A A D C 33 A C D A 34 C C C C 35 A B C C 36 C C D C 37 D A D A 38 B D D A 39 C C C C 40 A D A B 41 A B C C 42 B C A A 43 C B C C 44 A C C C 45 C D C D 46 C A A D 47 B A A B 48 C D C D 49 C B B C 50 D D D A 51 C D A D 52 D C C C 53 B C C A 54 C D D B 55 B D C D 56 B C B C 57 D C D C 58 A A C A 59 A C A C 60 D A D A

UGC NET question

UGC - NET JUNE 2014 ANSWER KEYS (PAPER III) SUBJECT : 09 (Education) 1 a 2 a 3 B 4 B 5 A 6 A 7 B 8 C 9 C 10 B 11 B 12 B 13 A 14 B 15 C 16 B 17 C 18 B 19 A 20 A 21 D 22 A 23 D 24 A 25 A 26 B 27 D 28 B 29 C 30 D 31 B 32 A 33 D 34 B 35 D 36 D 37 A 38 C 39 A 40 B 41 B 42 A 43 D 44 C 45 C 46 B 47 B 48 C 49 A 50 D 51 D 52 B 53 C 54 C 55 B 56 D 57 A 58 B 59 B 60 C 61 A 62 B 63 C 64 D 65 A 66 B 67 A 68 B 69 C 70 D 71 C 72 A 73 C 74 D 75 C

Tuesday, 26 August 2014

UGC NET question

SUBJECT : 09 (Education) UGC - NET JUNE 2014 ANSWER KEYS (PAPER II) 01 B 02 D 03 D 04 D 05 C 06 D 07 D 08 A 09 C 10 D 11 A 12 C 13 C 14 D 15 C 16 A 17 D 18 A 19 B 20 D 21 C 22 D 23 C 24 D 25 B 26 B 27 D 28 A 29 C 30 C 31 D 32 D 33 A 34 D 35 A 36 B 37 D 38 D 39 B 40 D 41 C 42 B 43 C 44 D 45 D 46 D 47 D 48 B 49 B 50 B

UGC NET question

(dec 05)- 30. Equal educational opportunity is a principle derived from: (A) educational sociology (B) sociology of education (C) economics of education (D) history of education

UGC NET question

( (dec 05)- 29. In the history of education in India, arrange in temporal sequence the predominant influence of the following: (a) democracy (b) religion (c) politics (d) modernisation (A) a, b, c, d (B) b, c, a, d (C) c, b, d, a (D) d, a, b, c

UGC NET question

(dec 05)- 28. The sociological effect of more of technology in education will be: (A) alienation in students (B) modernisation of the society (C) cultural invasion (D) collaboration in classroom learning

UGC NET question

(dec 05)- 27. As a social sub system the main role of education is: (A) to pass on the social values to successive generations (B) to point out and correct the defects in the society (C) to introduce modernisation in the society (D) to help people lead a peaceful life

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 30. Equal educational opportunity is a principle derived from: (A) educational sociology (B) sociology of education (C) economics of education (D) history of education

UGC NET question

(dec 05)- 26. Which of the following is more influential in deciding the sociology of education today in our country? (A) religion (B) political system (C) modernisation (D) language

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 28. The sociological effect of more of technology in education will be: (A) alienation in students (B) modernisation of the society (C) cultural invasion (D) collaboration in classroom learning

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 05)- 27. As a social sub system the main role of education is: (A) to pass on the social values to successive generations (B) to point out and correct the defects in the society (C) to introduce modernisation in the society (D) to help people lead a peaceful life