Thursday, 27 February 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 40. ‘Man is what he makes of himself Which school of phylosophy advocates this idea? (A) Realism (B) Pragmatism (C) Existentialism (D) Idealism

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 39. ‘Whatever is experimentally verified is Truth’ Which school of phylosophy has got faith in ths dictum? (A) Idealism (B) Realism (C) Pragmatism (D) Naturalism

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 38. ‘Epistemology’ is mainly concerned with: (A) Aims of education (B) Curriculum (C) Methods of instruction’ (D) Role of the Teacher

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 37. Match the following List I and List II: List - I ............List - II (a) Sankhya .......... (i) Tri-Pitaka (b) Buddhism .........(ii) Satkaryavad (c) Vedanta ..........(iii) Tri-Ratna (d) Jainism.......... (iv) Tatvamasi ..........................(v) Ashtamga yoga .....a b c d (A) iv ii iii i (B) ii i iv i (C) ii iii v iv (D) i iv iii ii

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 36. Idealism is closely associated with: (A) Plato (B) Aristotle (C) Fichte (D) Bacon

UGC NET question

(june 05) 40. ‘Man is what he makes of himself Which school of phylosophy advocates this idea? (A) Realism (B) Pragmatism (C) Existentialism (D) Idealism

UGC NET question

(june 05) 39. ‘Whatever is experimentally verified is Truth’ Which school of phylosophy has got faith in ths dictum? (A) Idealism (B) Realism (C) Pragmatism (D) Naturalism

UGC NET question

(june 05) 38. ‘Epistemology’ is mainly concerned with: (A) Aims of education (B) Curriculum (C) Methods of instruction’ (D) Role of the Teacher

UGC NET question

(june 05) 37. Match the following List I and List II: List - I ............List - II (a) Sankhya .......... (i) Tri-Pitaka (b) Buddhism .........(ii) Satkaryavad (c) Vedanta ..........(iii) Tri-Ratna (d) Jainism.......... (iv) Tatvamasi ..........................(v) Ashtamga yoga .....a b c d (A) iv ii iii i (B) ii i iv i (C) ii iii v iv (D) i iv iii ii

UGC NET question

(june 05) 36. Idealism is closely associated with: (A) Plato (B) Aristotle (C) Fichte (D) Bacon

UGC NET question

(june 05) 35. Read the following statements: (i) Selection of a problem is the first step of educational research (ii) Variable is another name of problem (iii) Reliability co-efficient is calculated by computing correlation. So reliability coefficient can be positive as well as negative. (iv) Whenever the population is geographically wide spread, one of the most appropriate sampling technique will be cluster sampling technique. Of the above statements which one is NOT correct? (A) Only statement (ii) (B) Only statement (iv) (C) Statement (i), (ii) & (iv) (D) statement (i) & (iii)

UGC NET question

(june 05) 34. To compare mean scores of anxiety of science, arts and commerce students of class XII The most appropriate statistical technique used for analysing the data related to this objective will be: (A) t-test (B) ANOVA (C) ANOVA followed by t-test provided F-value is significient (D) ANOVA followed by t-test irrespective of the status of F-value

UGC NET question

(june 05) 33. Action research is generally useful for: (A) Research fellows (B) Policy planners (C) Improving educational practices (D) Surveyors

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 35. Read the following statements: (i) Selection of a problem is the first step of educational research (ii) Variable is another name of problem (iii) Reliability co-efficient is calculated by computing correlation. So reliability coefficient can be positive as well as negative. (iv) Whenever the population is geographically wide spread, one of the most appropriate sampling technique will be cluster sampling technique. Of the above statements which one is NOT correct? (A) Only statement (ii) (B) Only statement (iv) (C) Statement (i), (ii) & (iv) (D) statement (i) & (iii)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 34. To compare mean scores of anxiety of science, arts and commerce students of class XII The most appropriate statistical technique used for analysing the data related to this objective will be: (A) t-test (B) ANOVA (C) ANOVA followed by t-test provided F-value is significient (D) ANOVA followed by t-test irrespective of the status of F-value

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 33. Action research is generally useful for: (A) Research fellows (B) Policy planners (C) Improving educational practices (D) Surveyors

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 32. You have to select a sample of 100 boys and 100 girls from rural and urban schools of a block. The most suitable sampling method will be: (A) Random (B) Purposive (C) Quota (D) Stratified random

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 31. Negative correlation between achievement in science and language indicates that: (A) Improvement in Science Achievement will accompany decline in Language Achievement (B) Change in Science Achievement will not effect Language Achievement (C) Decrease in Science Achievement will result in decrease in Language Achievement (D) Improvement in Science Achievement will result in improvement in Language Achievement

UGC NET question

(june 05) 32. You have to select a sample of 100 boys and 100 girls from rural and urban schools of a block. The most suitable sampling method will be: (A) Random (B) Purposive (C) Quota (D) Stratified random

UGC NET question

(june 05) 31. Negative correlation between achievement in science and language indicates that: (A) Improvement in Science Achievement will accompany decline in Language Achievement (B) Change in Science Achievement will not effect Language Achievement (C) Decrease in Science Achievement will result in decrease in Language Achievement (D) Improvement in Science Achievement will result in improvement in Language Achievement

Monday, 24 February 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 30. In order to know the status of education all facilities in a district, the most suitable research method will be: (A) Historical method (B) case study method (C) Experimental method (D) survey method

UGC NET question

(june 05) 30. In order to know the status of education all facilities in a district, the most suitable research method will be: (A) Historical method (B) case study method (C) Experimental method (D) survey method

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 29. For computing the value of t, one must calculate: (A) mean deviations (B) mean values (C) means as well as standard error of difference between means (D) standard deviation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 28. In experimental research, the variable manipulated by the experimenter is: (A) dependent variable (B) independent variable (C) extraneous variable (D) confounding variable

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 27. Hypothesis is a statement about: (A) the relationship between two variables (B) intelligent guess of the solution of the problem (C) the tentative solution of the problem (D) all the above

UGC NET question

(june 05) 29. For computing the value of t, one must calculate: (A) mean deviations (B) mean values (C) means as well as standard error of difference between means (D) standard deviation

UGC NET question

(june 05) 28. In experimental research, the variable manipulated by the experimenter is: (A) dependent variable (B) independent variable (C) extraneous variable (D) confounding variable

UGC NET question

(june 05) 27. Hypothesis is a statement about: (A) the relationship between two variables (B) intelligent guess of the solution of the problem (C) the tentative solution of the problem (D) all the above

UGC NET question

(june 05) 26. Clique in sociogram indicates: (A) centre of choice (B) competent person (C) mutual inclusive sub-group (D) most liked person

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 26. Clique in sociogram indicates: (A) centre of choice (B) competent person (C) mutual inclusive sub-group (D) most liked person

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 25. Read the following title of a research in education. (i) An evaluation of SSA programme (ii) An evaluation of SSA programme in UP state (iii) An evaluation of SSA programme in terms of enrolment of students in UPstate. (iv) An evaluation of SSA programme in terms of reaction towards SSA programme of parents of students in UP state The most appropriate title of research in education is: (A) (ii) as well as (iii) titles. (B) (i) and (iv) titles (C) (iii) as well as (iv) titles (D) (i) as well as (ii) titles

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 24. Which of the following statement is NOT correct? (A) A characteristic can be a variable provided the standard deviation value is greater than zero. (B) The research title must indicate variable, population and research method (C) Parameters are to be computed from the data of entire population (D) There is no difference between parameter and statistics in case of sample.

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 23. Which of the following is NOT probabilistic sampling? (A) snow ball sampling (B) systematic sampling (C) cluster sampling (D) stratified proportionate sampling

UGC NET question

(june 05) 25. Read the following title of a research in education. (i) An evaluation of SSA programme (ii) An evaluation of SSA programme in UP state (iii) An evaluation of SSA programme in terms of enrolment of students in UPstate. (iv) An evaluation of SSA programme in terms of reaction towards SSA programme of parents of students in UP state The most appropriate title of research in education is: (A) (ii) as well as (iii) titles. (B) (i) and (iv) titles (C) (iii) as well as (iv) titles (D) (i) as well as (ii) titles

UGC NET question

(june 05) 24. Which of the following statement is NOT correct? (A) A characteristic can be a variable provided the standard deviation value is greater than zero. (B) The research title must indicate variable, population and research method (C) Parameters are to be computed from the data of entire population (D) There is no difference between parameter and statistics in case of sample.

UGC NET question

(june 05) 23. Which of the following is NOT probabilistic sampling? (A) snow ball sampling (B) systematic sampling (C) cluster sampling (D) stratified proportionate sampling

UGC NET question

(june 05) 22. Education during the British period is more: (A) elitist (B) egalitarion (C) democratic (D) modernist

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 22. Education during the British period is more: (A) elitist (B) egalitarion (C) democratic (D) modernist

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 21. Which of the following relates to sociological aspect of education? (A) reservation in admissions (B) operation blackboard (C) free distribution of books (D) universal retention

UGC NET question

(june 05) 21. Which of the following relates to sociological aspect of education? (A) reservation in admissions (B) operation blackboard (C) free distribution of books (D) universal retention

Saturday, 22 February 2014

UGC NET question

UGC - NET DECEMBER 2013 ANSWER KEYS (PAPER III) SUBJECT : 09 (Education) Q. No. SC-09 01 C 02 B 03 C 04 C 05 B 06 D 07 C 08 D 09 A 10 C 11 B 12 B 13 D 14 C 15 B 16 C 17 C 18 D 19 B 20 C 21 D 22 D 23 D 24 A 25 A 26 A 27 C 28 B 29 C 30 D 31 C 32 B 33 A 34 C 35 A 36 B 37 D 38 D 39 A 40 C 41 B 42 C 43 B 44 D 45 A 46 B 47 B 48 D 49 D 50 B 51 D 52 B 53 C 54 C 55 A 56 A 57 B 58 B 59 B 60 C 61 D 62 B 63 B 64 B 65 D 66 B 67 C 68 A 69 A 70 B 71 D 72 B 73 D 74 C 75 C

UGC NET question

UGC - NET DECEMBER 2013 ANSWER KEYS (PAPER II) SUBJECT : 09 (Education) Q. No. SC-09 01 D 02 B 03 D 04 D 05 B 06 D 07 C 08 B 09 D 10 A 11 C 12 A 13 B 14 B 15 A 16 B 17 B 18 D 19 C 20 C 21 C 22 D 23 B 24 C 25 D 26 C 27 D 28 D 29 B 30 C 31 B 32 C 33 A 34 D 35 C 36 C 37 B 38 C 39 D 40 B 41 A 42 A 43 A 44 A 45 D 46 C 47 D 48 A 49 D 50 D

Friday, 21 February 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



20. Reservation policy promotes: (A) social equity (B) equality of opportunity (C) social mobility (D) Social stratification

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



19. (a) Assertion : Drop outs are from poor families. (b) Reason : In poor families parents are illiterate (A) Both (a) and (b) are correct (B) Both (a) and (b) are not correct (C) (a) alone is correct (D) (b) alone is correct

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



18. Neighbourhood school policy will become successful if: (A) quality of education in all primary schools is uniformly good (B) equal opportunity to all students is provided (C) compulsary primary education is enforced. (D) there is increase in the enrolment of girls in the primary education.

UGC NET question

20. Reservation policy promotes: (A) social equity (B) equality of opportunity (C) social mobility (D) Social stratification

UGC NET question

19. (a) Assertion : Drop outs are from poor families. (b) Reason : In poor families parents are illiterate (A) Both (a) and (b) are correct (B) Both (a) and (b) are not correct (C) (a) alone is correct (D) (b) alone is correct

UGC NET question

18. Neighbourhood school policy will become successful if: (A) quality of education in all primary schools is uniformly good (B) equal opportunity to all students is provided (C) compulsary primary education is enforced. (D) there is increase in the enrolment of girls in the primary education.

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



17. Neighbourhood school policy will become successful if: (A) quality of education in all primary schools is uniformly good (B) equal opportunity to all students is provided (C) compulsary primary education is enforced. (D) there is increase in the enrolment of girls in the primary education.

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



17. Neighbourhood school policy will become successful if: (A) quality of education in all primary schools is uniformly good (B) equal opportunity to all students is provided (C) compulsary primary education is enforced. (D) there is increase in the enrolment of girls in the primary education.

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



16. What decides mostly the social stratification in rural India even today? (A) size of family (B) cultural practices (C) land ownership (D) political affiliation

UGC NET question

17. Neighbourhood school policy will become successful if: (A) quality of education in all primary schools is uniformly good (B) equal opportunity to all students is provided (C) compulsary primary education is enforced. (D) there is increase in the enrolment of girls in the primary education.

UGC NET question

16. What decides mostly the social stratification in rural India even today? (A) size of family (B) cultural practices (C) land ownership (D) political affiliation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



15. Modernisation in its true sense is: (A) development of science and scientific attitude (B) enjoyment of more comforts in life (C) adopting western culture (D) changing the way of life

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



14. Match the following: ..........A ............................... B (a) Socialisation.................... (i) religion (b) collaborative activities .........(ii) school (c) democratic practices .............(iii) home (d) cultural practices............... (iv) state (v) village ......(a) (b) (c) (d) (A) (i) (ii) (iii) (v) (B) (iv) (ii) (v) (i) (C) (iii) (ii) (iv) (v) (D) (v) (iv) (i) (ii)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



13. Which of the following ‘pillars of education’ has its support from sociology? (A) learning to know (B) learning to be (C) learning to do (D) learning to live peacefully with others

UGC NET question

15. Modernisation in its true sense is: (A) development of science and scientific attitude (B) enjoyment of more comforts in life (C) adopting western culture (D) changing the way of life

UGC NET question

14. Match the following: ..........A ............................... B (a) Socialisation.................... (i) religion (b) collaborative activities .........(ii) school (c) democratic practices .............(iii) home (d) cultural practices............... (iv) state (v) village ......(a) (b) (c) (d) (A) (i) (ii) (iii) (v) (B) (iv) (ii) (v) (i) (C) (iii) (ii) (iv) (v) (D) (v) (iv) (i) (ii)

UGC NET question

13. Which of the following ‘pillars of education’ has its support from sociology? (A) learning to know (B) learning to be (C) learning to do (D) learning to live peacefully with others

Thursday, 20 February 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



12. If a teacher uses programmed learning material to teach students, then which one of the following may NOT be accomodated: (A) Active involvement of students (B) Insightful learning (C) learning at students’ own pace (D) Providing feedback

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



11. A student was solving the mathematical problems and got puzzled with one. After devoting sometime in thinking about the solution he suddenly got a clue and solved the problem. It is learning through: (A) operant conditioning (B) classical conditioning (C) insight (D) hierarchical approach

UGC NET question

12. If a teacher uses programmed learning material to teach students, then which one of the following may NOT be accomodated: (A) Active involvement of students (B) Insightful learning (C) learning at students’ own pace (D) Providing feedback

UGC NET question

11. A student was solving the mathematical problems and got puzzled with one. After devoting sometime in thinking about the solution he suddenly got a clue and solved the problem. It is learning through: (A) operant conditioning (B) classical conditioning (C) insight (D) hierarchical approach

Wednesday, 19 February 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



june 05) 10. Which of the following statements is true regarding relation between creativity and intelligence? (A) To be creative, certain level of intelligence is essential. (B) A person with high intelligence must be creative (C) A person with low intelligence may be creative. (D) There is no relationship between intelligence and creativity.

UGC NET question

june 05) 10. Which of the following statements is true regarding relation between creativity and intelligence? (A) To be creative, certain level of intelligence is essential. (B) A person with high intelligence must be creative (C) A person with low intelligence may be creative. (D) There is no relationship between intelligence and creativity.

UGC NET question

(june 05) 9. Which of the following is NOT a feature of adolescence period? (A) faster physical development (B) clear and stable self-concept (C) increased interest in opposite sex (D) heightened emotional tendencies

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 9. Which of the following is NOT a feature of adolescence period? (A) faster physical development (B) clear and stable self-concept (C) increased interest in opposite sex (D) heightened emotional tendencies

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 8. Which of the following is associated with the Guilford’s structure of Intellect Model? (A) ‘g’ and ‘s’ factors (B) fluid and critalized intelligence (C) memory of symbolic classes (D) word fluency

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 7. In the context of the role of heredity and environment in personality development, which of the following is true? (A) good heredity can make up for poor environment (B) heredity and environment have equal contribution (C) poor environment can supress good heredity (D) good environment can make up for poor heridity

UGC NET question

(june 05) 8. Which of the following is associated with the Guilford’s structure of Intellect Model? (A) ‘g’ and ‘s’ factors (B) fluid and critalized intelligence (C) memory of symbolic classes (D) word fluency

UGC NET question

(june 05) 7. In the context of the role of heredity and environment in personality development, which of the following is true? (A) good heredity can make up for poor environment (B) heredity and environment have equal contribution (C) poor environment can supress good heredity (D) good environment can make up for poor heridity

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 6. ‘Draw a Man’ test is: (A) a drawing test (B) an intelligence test (C) manual dexterity test (D) an emotional test

UGC NET question

(june 05) 6. ‘Draw a Man’ test is: (A) a drawing test (B) an intelligence test (C) manual dexterity test (D) an emotional test

UGC NET question

(june 05) 5. The rate of physical growth of children is more: (A) in early childhood than in later childhood (B) in later childhood than in adolescence (C) in adolescence than in early childhood (D) in adulthood than in adolescence

UGC NET question

june 05) 4. A teacher must know educational psychology so that he may: (A) understand the goals of education (B) develop appropriate methods of teaching (C) make selection of appropriate content (D) devise suitable techniques of evaluation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



june 05) 4. A teacher must know educational psychology so that he may: (A) understand the goals of education (B) develop appropriate methods of teaching (C) make selection of appropriate content (D) devise suitable techniques of evaluation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 5. The rate of physical growth of children is more: (A) in early childhood than in later childhood (B) in later childhood than in adolescence (C) in adolescence than in early childhood (D) in adulthood than in adolescence

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 2. A student says ‘I must master problem solving skills in mathematics and become a great mathematician and to achieve this I am working hard’ The student has: (A) Intrinsic motivation (B) Extrinsic motivation (C) Mathematical motivation (D) Higher motivation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 3. Advanced and enriched instructional materials, if developed and used in the schools, will help the: (A) Gifted children (B) backward children (C) learning disabled children (D) mentally retarded children

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(june 05) 1. A teacher is teaching students that they should not get irritated with others views even if they are against their views. He is taking care of their__________ (A) Cognitive Development (B) Emotional Development (C) Physical Development (D) Social Development

UGC NET question

(june 05) 2. A student says ‘I must master problem solving skills in mathematics and become a great mathematician and to achieve this I am working hard’ The student has: (A) Intrinsic motivation (B) Extrinsic motivation (C) Mathematical motivation (D) Higher motivation

UGC NET question

(june 05) 3. Advanced and enriched instructional materials, if developed and used in the schools, will help the: (A) Gifted children (B) backward children (C) learning disabled children (D) mentally retarded children

UGC NET question

(june 05) 1. A teacher is teaching students that they should not get irritated with others views even if they are against their views. He is taking care of their__________ (A) Cognitive Development (B) Emotional Development (C) Physical Development (D) Social Development

Wednesday, 12 February 2014

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 50. Match the items given in List I and List II and select the right matching from the given options: ..........List I ................List II (a) Standard Error....................... (1) Analysis of Variance (b) Parameter ...........................(2) Correlation coefficient (c) Coefficient of Determination .......(3) Population (d) Degree of freedom .........................(4) Normal curve ..............................................(5) Sampling Distribution Code: (a)(b)(c)(d) (A) 5 2 4 1 (B) 5 3 2 1 (C) 3 2 1 5 (D) 4 1 3 2

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 49. A researcher obtained a correlation coefficient of .70 between variables X and Y. This means that the variance common to both the variabels is: (A) 70% (B) 51% (C) 49% (D) 30%

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 48. Which of the following phenomena is not common to Experimental and Expost Facto researches ? (A) Manipulation of independent variables (B) Control of extraneous variables (C) Study of cause and effect relationship (D) Measurement of dependent variable

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 47. An investigator approached the nearby schools and collected data from those which cooperated. Such a sample is termed as: (A) Simple random sample (B) Stratified sample (C) Systematic sample (D) Incidental sample

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 46. An operational definition of a variable is one that: (A) helps in understanding the meaning of the variable (B) provides directions for measuring the variable (C) helps in stating its relationship with other variables (D) provides directions for controlling the variable

UGC NET question

(dec 04) 50. Match the items given in List I and List II and select the right matching from the given options: ..........List I ................List II (a) Standard Error....................... (1) Analysis of Variance (b) Parameter ...........................(2) Correlation coefficient (c) Coefficient of Determination .......(3) Population (d) Degree of freedom .........................(4) Normal curve ..............................................(5) Sampling Distribution Code: (a)(b)(c)(d) (A) 5 2 4 1 (B) 5 3 2 1 (C) 3 2 1 5 (D) 4 1 3 2

UGC NET question

(dec 04) 49. A researcher obtained a correlation coefficient of .70 between variables X and Y. This means that the variance common to both the variabels is: (A) 70% (B) 51% (C) 49% (D) 30%

UGC NET question

(dec 04) 48. Which of the following phenomena is not common to Experimental and Expost Facto researches ? (A) Manipulation of independent variables (B) Control of extraneous variables (C) Study of cause and effect relationship (D) Measurement of dependent variable

UGC NET question

(dec 04) 47. An investigator approached the nearby schools and collected data from those which cooperated. Such a sample is termed as: (A) Simple random sample (B) Stratified sample (C) Systematic sample (D) Incidental sample

UGC NET question

(dec 04) 46. An operational definition of a variable is one that: (A) helps in understanding the meaning of the variable (B) provides directions for measuring the variable (C) helps in stating its relationship with other variables (D) provides directions for controlling the variable

UGC NET question

(dec 04) 45. A population is divided into groups on the basis of socio economic status which related to the dependent variable. Which of the following is the most appropriate method of sampling? (A) Cluster sampling (B) Quota sampling (C) Stratified sampling (D) Systematic sampling

UGC NET question

(dec 04) 44. An investigator found that his research tool had high reliability. He can conclude that his tool: (A) may not be valid (B) nothing can be said about validity (C) must have some validity (D) is not valid at all

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 45. A population is divided into groups on the basis of socio economic status which related to the dependent variable. Which of the following is the most appropriate method of sampling? (A) Cluster sampling (B) Quota sampling (C) Stratified sampling (D) Systematic sampling

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 44. An investigator found that his research tool had high reliability. He can conclude that his tool: (A) may not be valid (B) nothing can be said about validity (C) must have some validity (D) is not valid at all

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 43. In an experimental study, the levels of treatment have differentiated impact on the dependent variable, we can say that the experiment has: (A) Satisfactory internal validity (B) High external validity (C) No internal validity (D) Satisfactory external validity

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(dec 04) 42. Which of the following conclusions cannot be drawn from a significant correlation between variables X and Y ? (A) X and Y vary together (B) Traits measured by X and Y are related (C) Variation in X causes variation in Y (D) X and Y measure some common traits