Thursday, 31 October 2013

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 50. At the time of analysing the data, a researcher noticed that there is a mistake in scoring. There is a constant error in the score (real score is higher than the observed). Therefore, he should: (A) ignore the mistake (B) rescore the data (C) add error in each score (D) subtract error in each score

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 49. If a researcher wants to study attitudes towards a social phenomenon with respect to gender, then he has to take: (A) One variable in Ordinal scale and other in Interval scale (B) One variable in Nominal scale and other in Ratio scale (C) One variable in Nominal scale and other Interval scale (D) One variable in Ordinal scale and other in Ratio scale

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 48. One of the limitations of ANOVA would be its inability to indicate: (A) interaction among variables under study (B) effects of different variables under study (C) independence of source(s) of variation (D) none of the above

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 47. A t-test is to test the significance of difference between: (A) two means (B) two co-efficients of correlation (C) two standard deviations (D) all the above

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 46. A researcher has decided to test his hypothesis only at .05 level of significance. He is likely to commit: (A) type I error (B) type II error (C) both type I & type II error (D) neither of the two errors

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 45. If mean and median of a distribution are equal and range is equal to 6 u then we can say that the distribution is: (A) Normal (B) Lepto Kurtic (C) Plato Kurtic (D) Symmetrical

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 44. Which one of the following statements is not true? (A) A phenomenon which can neither be presented nor be manipulated by the researcher but has occurred in the past is a subject of Historical Research (B) To study a phenomenon by the researcher ‘as it where’ status is a subject of ‘Descriptive Research’ (C) Manipulation of dependent variable is key to an experimental study (D) A study which studies concomitant variation of independent and dependent variables without being manipulated by researcher, is an ‘Ex-post-facto research’

UGC NET question

Dates has been extended. New Last date for Applying Online & generation of filled Bank Challan for Fee. : Monday; November 04, 2013 Last date of submission of Fee through online generated Bank Challan, at any branch of State Bank of India (SBI). : Thursday; November 07, 2013 Last date of taking printout of Application Form, Attendance Slip and Admit Card from UGC website (www.ugcnetonline.in) : Sunday; November 10, 2013 Last date for receiving the printout of online Application Form (one copy) and Attendance Slip (one copy) at the respective Coordinating University opted by the candidate (with fee receipt & category certificate(s) )

UGC NET question

(JUNE 08) 50. At the time of analysing the data, a researcher noticed that there is a mistake in scoring. There is a constant error in the score (real score is higher than the observed). Therefore, he should: (A) ignore the mistake (B) rescore the data (C) add error in each score (D) subtract error in each score

UGC NET question

(JUNE 08) 49. If a researcher wants to study attitudes towards a social phenomenon with respect to gender, then he has to take: (A) One variable in Ordinal scale and other in Interval scale (B) One variable in Nominal scale and other in Ratio scale (C) One variable in Nominal scale and other Interval scale (D) One variable in Ordinal scale and other in Ratio scale

UGC NET question

(JUNE 08) 48. One of the limitations of ANOVA would be its inability to indicate: (A) interaction among variables under study (B) effects of different variables under study (C) independence of source(s) of variation (D) none of the above

UGC NET question

(JUNE 08) 47. A t-test is to test the significance of difference between: (A) two means (B) two co-efficients of correlation (C) two standard deviations (D) all the above

UGC NET question

(JUNE 08) 46. A researcher has decided to test his hypothesis only at .05 level of significance. He is likely to commit: (A) type I error (B) type II error (C) both type I & type II error (D) neither of the two errors

UGC NET question

(JUNE 08) 45. If mean and median of a distribution are equal and range is equal to 6 u then we can say that the distribution is: (A) Normal (B) Lepto Kurtic (C) Plato Kurtic (D) Symmetrical

UGC NET question

(JUNE 08) 44. Which one of the following statements is not true? (A) A phenomenon which can neither be presented nor be manipulated by the researcher but has occurred in the past is a subject of Historical Research (B) To study a phenomenon by the researcher ‘as it where’ status is a subject of ‘Descriptive Research’ (C) Manipulation of dependent variable is key to an experimental study (D) A study which studies concomitant variation of independent and dependent variables without being manipulated by researcher, is an ‘Ex-post-facto research’

UGC NET question

(JUNE 08) 43. Observer’s bias cannot be controlled by: (A) choosing observers carefully (B) informing the observer of the nature of the study (C) carefully training observers (D) using two or more observers in each situation

UGC NET question

(JUNE 08) 42. A statement that a researcher inserts in his Ph.D thesis which he believes to be a fact but he cannot verify. He will term this as: (A) a delimitation (B) an axiom (C) an assumption (D) a hypothesis

UGC NET question

(JUNE 08) 41. There are two lists. You have to match the statement given in the List-’A’ with the terms given in List-’B’: List-A............................................ List-B (a) Research by the user for the user.......... (i) Evaluative Research (b) Research for applicability................. (ii) Fundamental Research (c) Research for general abstract knowledge.... (iii) Applied Research .................................................(iv) Action Research Codes: ......(a) (b) (c) (A) (iv) (ii) (i) (B) (iv) (iii) (i) (C) (iii) (iv) (ii) (D) (iv) (iii) (ii)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 43. Observer’s bias cannot be controlled by: (A) choosing observers carefully (B) informing the observer of the nature of the study (C) carefully training observers (D) using two or more observers in each situation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 42. A statement that a researcher inserts in his Ph.D thesis which he believes to be a fact but he cannot verify. He will term this as: (A) a delimitation (B) an axiom (C) an assumption (D) a hypothesis

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 41. There are two lists. You have to match the statement given in the List-’A’ with the terms given in List-’B’: List-A............................................ List-B (a) Research by the user for the user.......... (i) Evaluative Research (b) Research for applicability................. (ii) Fundamental Research (c) Research for general abstract knowledge.... (iii) Applied Research .................................................(iv) Action Research Codes: ......(a) (b) (c) (A) (iv) (ii) (i) (B) (iv) (iii) (i) (C) (iii) (iv) (ii) (D) (iv) (iii) (ii)

Wednesday, 30 October 2013

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 40. Standardised tests are different from locally devised instruments in the way that standardised tests (A) have norms as well as technical support (B) have greater flexibility (C) are more valid and easy (D) have inform administration and scoring procedure

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 39. “Those who enroll themselves in an exploratory vocational programme will contribute more to the development of society than these not enrolled in the programme.” Which one of the important characteristics of a good hypothesis is violated in the above hypothesis? (Select the most suitable answer) (A) A hypothesis should be logically acceptable (B) A hypothesis should be concise (C) A hypothesis should be defined in operational terms (D) A hypothesis should be testable

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 38. The lists are being given. You have to find suitable match for the term in List-A from the List-B: ...........List-A ....................List-B (a) Predictive validity ............(i) Measure of fair representation (b) Content validity ...............(ii) Measure of theoretical processes (c) Concurrent validity............ (iii) Measure of product/performance ....................................(iv) Measure of agreement with known results Codes: ......(a) (b) (c) (A) (ii) (iii) (i) (B) (iv) (ii) (i) (C) (iii) (iv) (ii) (D) (iii) (i) (iv)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 37. Which of the following is the major advantage of conducting a related literature review ? (A) places a study in a historical and associated perspective (B) identifies variables and tools of research (C) encourages unnecessary duplication of research (D) provides an idea of the research design

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 36. The least important qualification for a successful guidance officer is that he/she: (A) possesses patience and perseverance (B) has good academic qualifications (C) is well adjusted to self and others (D) believes in experimentation

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 35. The term ‘inclusive education’ refers to: (A) education of SC/ST children (B) education of children with disabilities along with normal ones (C) education in multigrade setting (D) education of children from minority groups

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 34. Match Column-I with Column-II in the following: .......Column-I................. Column-II (a) Introversion ...............(i) Maslow (b) Primary mental abilities... (ii) Vernon (c) Self actualisation......... (iii) Raven (d) Progressive metrices .......(iv) Allport (v) Thurstone Codes:(a) (b) (c) (d) (A) (iv) (v) (iii) (i) (B) (ii) (v) (i) (iii) (C) (iv) (v) (ii) (i) (D) (iii) (ii) (iv) (v)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 33. The right order of the structure of mind according to Freud is: (A) Super Ego - ID - Ego (B) ID - Ego - Super Ego (C) Ego - Super Ego - ID (D) ID - Super Ego - Ego

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 32. TAT is a tool which is: (A) observational (B) self-reporting (C) situational (D) self-rating

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 31. The first person to devise a workable series of intelligence tests was: (A) Binet (B) Raven (C) Wechsler (D) Spearman

Monday, 28 October 2013

UGC NET question

(JUNE 08) 40. Standardised tests are different from locally devised instruments in the way that standardised tests (A) have norms as well as technical support (B) have greater flexibility (C) are more valid and easy (D) have inform administration and scoring procedure

UGC NET question

(JUNE 08) 39. “Those who enroll themselves in an exploratory vocational programme will contribute more to the development of society than these not enrolled in the programme.” Which one of the important characteristics of a good hypothesis is violated in the above hypothesis? (Select the most suitable answer) (A) A hypothesis should be logically acceptable (B) A hypothesis should be concise (C) A hypothesis should be defined in operational terms (D) A hypothesis should be testable

UGC NET question

(JUNE 08) 38. The lists are being given. You have to find suitable match for the term in List-A from the List-B: ...........List-A ....................List-B (a) Predictive validity ............(i) Measure of fair representation (b) Content validity ...............(ii) Measure of theoretical processes (c) Concurrent validity............ (iii) Measure of product/performance ....................................(iv) Measure of agreement with known results Codes: ......(a) (b) (c) (A) (ii) (iii) (i) (B) (iv) (ii) (i) (C) (iii) (iv) (ii) (D) (iii) (i) (iv)

UGC NET question

(JUNE 08) 37. Which of the following is the major advantage of conducting a related literature review ? (A) places a study in a historical and associationed perspective (B) identifies variables and tools of research (C) encourages unnecessary duplication of research (D) provides an idea of the research design

UGC NET question

(JUNE 08) 36. The least important qualification for a successful guidance officer is that he/she: (A) possesses patience and perseverance (B) has good academic qualifications (C) is well adjusted to self and others (D) believes in experimentation

UGC NET question

(JUNE 08) 35. The term ‘inclusive education’ refers to: (A) education of SC/ST children (B) education of children with disabilities along with normal ones (C) education in multigrade setting (D) education of children from minority groups

UGC NET question

(JUNE 08) 34. Match Column-I with Column-II in the following: .......Column-I................. Column-II (a) Introversion ...............(i) Maslow (b) Primary mental abilities... (ii) Vernon (c) Self actualisation......... (iii) Raven (d) Progressive metrices .......(iv) Allport (v) Thurstone Codes:(a) (b) (c) (d) (A) (iv) (v) (iii) (i) (B) (ii) (v) (i) (iii) (C) (iv) (v) (ii) (i) (D) (iii) (ii) (iv) (v)

UGC NET question

(JUNE 08) 33. The right order of the structure of mind according to Freud is: (A) Super Ego - ID - Ego (B) ID - Ego - Super Ego (C) Ego - Super Ego - ID (D) ID - Super Ego - Ego

UGC NET question

(JUNE 08) 32. TAT is a tool which is: (A) observational (B) self-reporting (C) situational (D) self-rating

UGC NET question

(JUNE 08) 31. The first person to devise a workable series of intelligence tests was: (A) Binet (B) Raven (C) Wechsler (D) Spearman

Thursday, 24 October 2013

UGC NET question

(JUNE 08) 30. “Constructivist approach” is the outcome of: (A) behaviouristic psychology (B) social psychology (C) cognitive psychology (D) both (B) and (C)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 30. “Constructivist approach” is the outcome of: (A) behaviouristic psychology (B) social psychology (C) cognitive psychology (D) both (B) and (C)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 29. Which one of the following is not a characteristic of language development? (A) semanticity (B) productivity (C) tactfulness (D) displacement

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 28. Which of the following is not a category in Gagne’s learning hierarchy? (A) Chain learning (B) Concept learning (C) Symbolic Association (D) Problem solving

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 27. Long term memory is to a large extent assisted by: (A) meaningful learning (B) rote learning (C) massed practice (D) distributed practice

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 26. Identify the wrong statement from the following: (A) growth does not continue throughout the life (B) heredity sets the limits for development in terms of potential (C) development proceeds from specific to general (D) correlation and not compensation is the rule in development

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 25. Moral development proceeds in stages, was advocated by: (A) Erickson (B) Kohlberg (C) Bandura (D) Havighurst

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 24. Which of the following is not a characteristic of modernisation? (A) Participation in technological development (B) Changing religious faith (C) Empathy (D) Mobility

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 23. Existence of Private, Public schools and Government schools side by side strengthen: (A) social relations in the community (B) barrier between rich and poor (C) interaction between government and private sector (D) learning of teaching methodology by teachers

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 22. Learning to live peacefully with others as a pillar of education gets its support from: (A) Political Science (B) Economics (C) Education (D) Sociology

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 21. The formal agencies of education came into being due to: (A) Society becoming quite complex and culture developing various specialised expressions. (B) Society being in need of transforming knowledge from one generation to another (C) Society and culture came together with time (D) Society realising the contribution of every individual towards its development

UGC NET question

(JUNE 08) 29. Which one of the following is not a characteristic of language development? (A) semanticity (B) productivity (C) tactfulness (D) displacement

UGC NET question

(JUNE 08) 28. Which of the following is not a category in Gagne’s learning hierarchy? (A) Chain learning (B) Concept learning (C) Symbolic Association (D) Problem solving

UGC NET question

(JUNE 08) 27. Long term memory is to a large extent assisted by: (A) meaningful learning (B) rote learning (C) massed practice (D) distributed practice

UGC NET question

(JUNE 08) 26. Identify the wrong statement from the following: (A) growth does not continue throughout the life (B) heredity sets the limits for development in terms of potential (C) development proceeds from specific to general (D) correlation and not compensation is the rule in development

UGC NET question

(JUNE 08) 25. Moral development proceeds in stages, was advocated by: (A) Erickson (B) Kohlberg (C) Bandura (D) Havighurst

UGC NET question

(JUNE 08) 24. Which of the following is not a characteristic of modernisation? (A) Participation in technological development (B) Changing religious faith (C) Empathy (D) Mobility

UGC NET question

(JUNE 08) 23. Existence of Private, Public schools and Government schools side by side strengthen: (A) social relations in the community (B) barrier between rich and poor (C) interaction between government and private sector (D) learning of teaching methodology by teachers

UGC NET question

(JUNE 08) 22. Learning to live peacefully with others as a pillar of education gets its support from: (A) Political Science (B) Economics (C) Education (D) Sociology

UGC NET question

(JUNE 08) 21. The formal agencies of education came into being due to: (A) Society becoming quite complex and culture developing various specialised expressions. (B) Society being in need of transforming knowledge from one generation to another (C) Society and culture came together with time (D) Society realising the contribution of every individual towards its development

Wednesday, 23 October 2013

UGC NET question

UGC - NET EXAM JUNE 2013 DATE OF EXAM :30/06/2013 KEYS - PAPER 3 (09 ) EDUCATION 1 B 2 A 3 C 4 D 5 C 6 C 7 D 8 D 9 D 10 D 11 A 12 C 13 C 14 C 15 C 16 B 17 A 18 D 19 A 20 C 21 B 22 B 23 B 24 A 25 B 26 A 27 B 28 C 29 A 30 A 31 D 32 A 33 B 34 B 35 D 36 A 37 A 38 C 39 B 40 D 41 D 42 A 43 C 44 C 45 C 46 B 47 A 48 B 49 A 50 A 51 A 52 D 53 A 54 B 55 B 56 A 57 C 58 B 59 B 60 C 61 D 62 B 63 C 64 C 65 B 66 C 67 C 68 D 69 B 70 A 71 D 72 D 73 B 74 D 75 D

UGC NET question

updated official answers of education by UGC UGC - NET EXAM JUNE 2013 DATE OF EXAM :30/06/2013 education KEYS - PAPER 2 1 B 2 A 3 B 4 C 5 D 6 D 7 D 8 C 9 B 10 A 11 D 12 B 13 D 14 B 15 C 16 D 17 C 18 C 19 C 20 B 21 B 22 B 23 A 24 C 25 A 26 B 27 C 28 C 29 D 30 D 31 AC 32 D 33 D 34 B 35 C 36 D 37 A 38 B 39 B 40 D 41 D 42 B 43 A 44 C 45 B 46 C 47 B 48 C 49 A 50 C

Tuesday, 22 October 2013

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 20. Sociology of Education means: (A) Application of principles of sociology to classroom (B) Application of principles of social learning to education (C) Application of principles of sociology to cultural learning (D) Application of principles of sociology to education

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 19. The concept of life long learning is the outcome of: (A) Shortage of schools in the country (B) People’s desire to learn more (C) Country’s need for a large number of educated people (D) Dynamics of expansion of knowledge

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 18. Which of the following is not a barrier in social change? (A) Poverty (B) Population Explosion (C) Aristocracy (D) Parochialism

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 17. Which of the following helps in the process of socialisation? (A) Printed material (B) Meditation process (C) Playmates (D) Self centered living

UGC NET question

(JUNE 08) 20. Sociology of Education means: (A) Application of principles of sociology to classroom (B) Application of principles of social learning to education (C) Application of principles of sociology to cultural learning (D) Application of principles of sociology to education

UGC NET question

(JUNE 08) 19. The concept of life long learning is the outcome of: (A) Shortage of schools in the country (B) People’s desire to learn more (C) Country’s need for a large number of educated people (D) Dynamics of expansion of knowledge

UGC NET question

(JUNE 08) 18. Which of the following is not a barrier in social change? (A) Poverty (B) Population Explosion (C) Aristocracy (D) Parochialism

UGC NET question

(JUNE 08) 17. Which of the following helps in the process of socialisation? (A) Printed material (B) Meditation process (C) Playmates (D) Self centered living

UGC NET question

(JUNE 08) 16. Which of the following is not a non-formal agency of education? (A) Gyan Darshan (B) EduSat (C) Virtual classroom (D) Play ground

UGC NET question

(JUNE 08) 15. Adjustment to social situation is easily possible by the individual, with the help of: (A) Cultural values learnt in the school (B) Skills and knowledge acquired in the classroom (C) Modem technologies known to the child (D) Exposure to social change in the schools

UGC NET question

(JUNE 08) 14. (a) Assertion: Scheduled caste children have tendency to drop out before finishing their schooling. (b) Reason: Earning members of their family are not well employed. (A) (a) and (b) both are correct (B) (a) and (b) both are wrong (C) Only (a) is correct (D) Only (b) is correct

UGC NET question

(JUNE 08) 13. Match the following: .......x......................... y (a) Library .....................(i) Difference in rate of change (b) Culture .....................(ii) Human resource development (c) Cultural lag ................(iii) Religion specific (d) Functions of education ......(iv) Governs aims of education .................................(v) Formal agency of education Codes(a) (b) (c) (d) (A) (ii) (iv) (iii) (i) (B) (ii) (iv) (1) (lii) (C) (v) (iv) (i) (ii) (D) (v) (iii) (i) (ii)

UGC NET question

(JUNE 08) 12. Match List-I with List-II in the following: ......List-I ................... List-II (a) Gitanjali ..................(i) Rousseau (b) My Experiment with Truth ...(ii) Plato (c) Social Contract ............(iii) Gandhiji (d) The Republic ...............(iv) Tagore ................................(v) Vivekanand Co...(a) (b) (c) (d) (A) (i) (v) (iii) (iv) (B) (iv) (iii) (ii) (i) (C) (iv) (ii) (i) (v) (D) (v) (i) (iv) (ii)

UGC NET question

(JUNE 08) 11. “No body can live without a metaphysics, it is true even of the most thought less.” This statement is associated with (A) Plato (B) A. Huxley (C) Rousseau (D) Dewey

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 16. Which of the following is not a non-formal agency of education? (A) Gyan Darshan (B) EduSat (C) Virtual classroom (D) Play ground

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 15. Adjustment to social situation is easily possible by the individual, with the help of: (A) Cultural values learnt in the school (B) Skills and knowledge acquired in the classroom (C) Modem technologies known to the child (D) Exposure to social change in the schools

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 14. (a) Assertion: Scheduled caste children have tendency to drop out before finishing their schooling. (b) Reason: Earning members of their family are not well employed. (A) (a) and (b) both are correct (B) (a) and (b) both are wrong (C) Only (a) is correct (D) Only (b) is correct

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 13. Match the following: .......x......................... y (a) Library .....................(i) Difference in rate of change (b) Culture .....................(ii) Human resource development (c) Cultural lag ................(iii) Religion specific (d) Functions of education ......(iv) Governs aims of education .................................(v) Formal agency of education Codes(a) (b) (c) (d) (A) (ii) (iv) (iii) (i) (B) (ii) (iv) (1) (lii) (C) (v) (iv) (i) (ii) (D) (v) (iii) (i) (ii)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 12. Match List-I with List-II in the following: ......List-I ................... List-II (a) Gitanjali ..................(i) Rousseau (b) My Experiment with Truth ...(ii) Plato (c) Social Contract ............(iii) Gandhiji (d) The Republic ...............(iv) Tagore ................................(v) Vivekanand Co...(a) (b) (c) (d) (A) (i) (v) (iii) (iv) (B) (iv) (iii) (ii) (i) (C) (iv) (ii) (i) (v) (D) (v) (i) (iv) (ii)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 11. “No body can live without a metaphysics, it is true even of the most thought less.” This statement is associated with (A) Plato (B) A. Huxley (C) Rousseau (D) Dewey

Sunday, 20 October 2013

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 10. Aim of complete living in Education was supported by: (A) Herbart (B) Herbert spencer (C) John Dewey (D) Plato

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 9. Which one book of the followings is not written by Dewey? (A) The child and the curriculum (B) How we think (C) The discovery of the child (D) Schools of tomorrow

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 8. The word pragmatism has been derived from the word ‘Pragma’ which means: (A) Action (B) Reaction (C) Passive behaviour (D) Thoughtless behaviour

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 7. Individual aim of education aims at making a child: (A) Co-operative individual (B) Self realised individual (C) Isolated individual (D) Follower of God

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 6. In the constitution, the following article was not concerned with religious education: (A) Article 15 (3) (B) Article 28 (1) (C) Article 28 (2) (D) Article 28 (3)

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 5. First sermonin by Mahavir, the founder of Jam religion was given in ______ (A) Pawa pun (B) Shravasti (C) Rajgriha (D) Vaishali

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 4. Sri Aurobindo favoured mostly to one of the following methods of teaching: (A) Action method (B) Step by step method (C) Direct method (D) Indirect method

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 3. How many Tirthankars are there in lain Religion? (A) 24 (B) 25 (C) 26 (D) 27

हिंदी में प्रश्न (शिक्षा शास्त्र)



(JUNE 08) 2. “Education is the dynamic side of Philosophy”. This statement is associated with: (A) James Ross (B) John Adams (C) John Dewey (D) Froebel